Wednesday, 11 June 2014

Pesanan buat Hati

Bismillahirrahmanirrahim...

Dengan nama ALLAH Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang

Al-Hamdulillah...dengan nama ALLAH penulis bisa & harus bisa bernafas di bumi ALLAH yang penuh dengan fatamorgana ini. Dengan nama ALLAH penulisan blog ini dimulai mengajak diri penulis & sahabat-sahabat untuk terus mengingatiNya, berzikir serta bersyukur padaNya & tidak lupa tanggungjawab kita pada manusia sekeliling kita. Kalian sahabat-sahabat penulis bagaimana? Harapnya kalian juga begitu serupa dengan penulis, yang masih & sentiasa mengharapkan kasih sayangNya dalam setiap helaan nafasnya.

Rugi jika kita biarkan diri kita sunyi & kosong tanpa rahmat & kasih sayang ALLAH melimpah dalam kehidupan kita. ALLAH Maha Hebatkan? Menjadikan kita manusia yang berbeza dari makhlukNya yang lain. Ya, manusia punya akal untuk terus berfikir, punya iman untuk terus tunduk pada ALLAH Yang Maha Esa, punya hati untuk dipelihara dengan siraman cinta Ilahi, punya keluarga untuk disayangi, punya teman untuk berbagi rasa bahagia & duka. Semuanya manusia ada, cuma terkadang bila diri diuji kita merasa sendiri. Kenapa ya?

Ya mungkin silap diri menterjemahkan ujian ALLAH kepada seksaanNya tetapi ubahlah, ujian ALLAH itu sebenarnya tanda kasih ALLAH pada kita. Tanda sayang ALLAH pada hambaNya. Masih ingatkah kita pada surah ar-Rahman yang mengulang-ulang ayat yang bermaksud:

18. maka Yang mana satu di antara nikmat-nikmat Tuhan kamu, Yang kamu hendak dustakan?


Baiklah, dengan hati yang tenang penulis mengambil kesempatan ini untuk mengajak dirinya & sahabat-sahabat yang singgah di blognya untuk kita sama-sama menghayati setiap bicara kalam hebat Syeikh Ahmad Yasin buat semua yang bergelar pemuda & pemudi harapan agama. Pesanan ini di ambil & bersumberkan artikel dari ‘facebook’. Moga memberi manfaat kepada ummah yang mahu mengubah diri menjadi lebih baik. Jom, hayati!5 Pesanan Syeikh Ahmad Yasin kepada Pemuda & Pemudi

1) Wahai anak-anakku, telah tiba saatnya kalian kembali kepada ALLAH swt dengan meninggalkan pelbagai keseronokan dan kealpaan kehidupan dan menyingkirkannya jauh daripada kehidupan kalian. Telah tiba saatnya kalian bangun dan melakukan solat subuh secara berjemaah. Sudah sampai saatnya untuk kalian menghiasi diri dengan akhlak yang mulia, mengamalkan kandungan al-Quran serta mencontohi kehidupan Nabi Muhammad saw.

2) Aku menyeru kalian wahai anak-anakku untuk
solat tepat pada waktunya. Lebih dari itu, aku mengajak kalian wahai anak-anakku, untuk mendekat diri kepada sunnah Nabi kalian yang agung.

3) Wahai para pemuda, aku ingin kalian menyedari dan menghayati
makna tanggung jawab. Kalian harus tegar menghadapi kesulitan hidup dengan meninggalkan keluh kesah. Aku menyeru kalian untuk menghadap ALLAH SWT dan memohon keampunan dari-Nya agar Dia memberi rezeki yang berkat kepada kalian. Aku menyeru kalian supaya menghormati orang yang lebih tua dan menyayangi orang yang lebih muda.Aku ingin kalian tidak tertidur oleh alunan-alunan muzik yang melalaikan, melupakan kata-kata yang menyebutkan cinta kepada manusia dan dunia serta menggantikannya dengan kata amal, kerja dan zikir kepada ALLAH. Wahai anak-anakku, aku amat berharap kalian tidak sibuk dengan muzik dan tidak terjerumus ke dalam arus syahwat.

4) Wahai puteriku, aku ingin kalian
berjanji kepada ALLAH akan mengenakan hijab secara jujur dan betul. Aku meminta kalian berjanji kepada ALLAH bahawa kalian akan mengambil peduli tentang agama dan Nabi kalian yang mulia. Jadikanlah ibunda kalian, Khadijah dan Aisyah, sebagai teladan. Jadikan mereka sebagai pelita hidup kalian. Haram hukumnya bagi kalian untuk melakukan sesuatu yang boleh menarik perhatian pemuda supaya mendekati kalian.Kepada semua, aku ingin kalian bersiap sedia untuk menghadapi segala sesuatu yang akan datang. Bersiaplah dengan agama dan ilmu pengetahuan. Bersiaplah untuk belajar dan mencari hikmah. Belajarlah bagaimana hidup dalam kegelapan yang pekat. Latihlah diri kalian agar dapat hidup tanpa elektrik dan peralatan elektronik. Latihlah diri kalian untuk sementara waktu merasakan kehidupan yang sukar.

5) Biasakan diri kalian agar dapat melindungi diri dan membuat perancangan untuk masa depan.
Berpeganglah kepada agama kalian. carilah sebab-sebabnya dan tawakal kepada ALLAH.

sumber: 
http://on.fb.me/1nMNN04


No comments:

Post a Comment