Thursday, 21 August 2014

Sabar & Redha dalam Kerjaya

Bismillahirrahmanirrahim....

Dengan nama ALLAH Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang...

Salam Jumaat Kareem kepada semua pembaca yang dikasihi kerana ALLAH...

Al-Hamdulillah...syukur padaMu Ya ALLAH, penulis masih punya kesempatan untuk mengukir kata dalam blog ini setelah lama ia sunyi dari kata-kata. Ya kesibukan melanda diri, yalah kini penulis memegang amanah sebagai muaddibah. Tugasnya bukan hanya mengajar anak-anak. Kami seolah-oleh ibu ke dua bagi anak-anak di sini. Bukan nak mengungkit atau mengeluh cuma mahu berkongsi pengalaman betapa sukarnya mahu menjadi seorang guru yang mendidik bukan hanya seorang anak tetapi berpuluh-puluh anak dalam satu masa. Al-Hamdulillah Ya ALLAH Engkau telah memberi penulis peluang merasai bagaimana perasaan ibu mengurus anak-anak, terima kasih ya ALLAH kerana memberi ruang kpd penulis untuk merasai manisnya punya anak-anak yang ramai walaupun belum tiba masanya. 

Sungguh jujur penulis katakan kerja & amanah sebagai muaddibah ini mengajar penulis sabar & ikhlas dalam perjuangan pendidikan anak-anak. Untuk kali ke-2 penulis kehilangan suaranya, tapi dia cuba untuk sabar bila tengok anak-anak ini bahagia bermain bersama-sama. ALLAHURABBI besar sungguh pengalaman yang Engkau anugerahkan kepada penulis. Hanya ketika ini penulis terbuka hati untuk mengisi blognya yang dah lama sunyi. Mungkin dirasakan pengalaman ini sangat manis & pahit untuk ditelan dalam kehidupannya. Mungkin juga gelagat anak-anak yang sangat membahagiakan hatinya membuatkan penulis terpanggil bercerita tentang tugas sebagai muaddibah.

Agak penat tetapi menyeronokkan bila kita letak ALLAH di hadapan. Apa-apa yang berlaku ALLAH akan tolong. InsyaALLAH. Penulis cuba untuk meneruskan amanahnya sebagai muaddibah dengan sebaik mungkin sebab ini adalah amanah ALLAH, walau perlu berpenat lelah tidak mengapa asal diri mampu menjadi salah satu penyumbang kepada pembentukan peribadi anak-anak muslim. Sikit pun jadilah, daripada tak buat langsung.

Melihat kejernihan wajah anak-anak yang sedang lena dibuai mimpi penulis tersenyum sendiri. Kemarahannya lenyap terus setelah memerhati  mereka. Walau senakal mana mereka, anak-anak ini tetap menjadi amanah kami. Cuba untuk ikhlaskan hati dalam mendidik anak-anak sekali gus mendidik diri.Tiba-tiba merindui insan2 kecil yang hidup dalam kamus hidup penulis!Kerjaya yang memungkinkan penulis berjauhan dengan keluarga tersayang. Dek kerana itu rindu sentiasa bermain di dada penulis. Cukuplah gambar-gambar ini menggambarkan betapa rindunya penulis pada mereka. Ya, kerana perjuangan harus penulis tabah & ikhlaskan hati.Tetiba penulis terjumpa satu puisi yang direka dah lama dalam fail 'notebooknya'. Ya, mungkin memberi pengajaran buat semua. Jom hayati bersama!

Mehnah Sang Mujahidah

Pagi itu
Menjadi saksi
Pengabdian seorang hamba abdi
Tekunnya menghayati
Setiap bait-bait dari Ilahi
Air matanya menangisi
Dosa noda yang bertakhta di hati.

Hidupnya
Di curah demi ketinggian Islam
Dipenuhi duri tajam
Diharungi penuh kesabaran
Demi mengejar mardhatillah
Dunia dan akhirat

Hati itu rupanya
Di cucuk dek senjata tajam
Di tabur bermacam tohmahan
Di tikam dek berbagai persoalan
Diulit rasa kesedihan
Di sibuk dek berbagai taklifan
Biar pada akhirnya
Kalimah Tuhan
Menutur laju tanpa paksaan
Jadi teman paling setia disisi.

Hidupnya
Bersulam dengan ujian
Hidupnya
Berperang dengan kemungkaran
Hidupnya
Bersemi dengan keimanan
Jasadnya
Diabadikan untuk Tuhan

Itulah mehnah sang mujahid perindu cinta Tuhan.

No comments:

Post a Comment