Tuesday, 4 August 2015

Sanah Helwah Ya Ummi ^__^

Bismillahirrahmanirrahim...

Dengan nama ALLAH Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang...

Al-Hamdulillah ALLAH masih memberi ruang & peluang ini dalam kemalasannya mencari waktu. Al-Hamdulillah ALLAH membuka hatinya menggarap untaian kata menjadi bicara yang bisa dimengertikan isinya, yang bisa membuat semuanya jelas tiada berbeza. Al-Hamdulillah, blog ni menjadi tempat dia menulis sesuatu...tempat dia menjadi penulis dalam ceritanya sedang ALLAH sebaik-baik Perancang. Syukur di atas nikmat terbesar nikmat iman & Islam yang ALLAH anugerahkan kepadanya.

Hari ini bertepatan dengan 'entri' malam ini, penulis berkesempatan mengimbau kembali kenangan berpraktikal di Pejabat Pendidikan Daerah Kuala Langat Selangor. Masa senggangnya banyak dipenuhi dengan menulis puisi. Masih ada padanya sebuah buku latihan tercatat indah bait kata luahan rasa penulis sepanjang keberadaannya di Kuala Langat. Terbaca puisi kata yang direkayasa pada tahun lepas bertajuk, "Kasih Bonda". Jom baca sama-sama!

Angin
Bertiup lembut
Selesa lagi menyenangkan pencintanya
Selembut kasih bonda
Membelai tanpa diminta
Mengulit sayang bersalut rindu
Buat permata hati bonda

Ombak
Bergelora setiap masa
Setianya pada si pantai
Hingga di hujung penciptaannya
Ibarat setia kasih
Bonda buat anaknya
Biar gelora badai melanda
Biar sakit ditelan bonda
Setianya masih kekal bersama

Pantai
Indah terbentang
Seluas lautan mengujakan
Mengurnia sejuta ketenangan
Mensyukuri selaut rahmat Tuhan
Memerhatimu tiada pernah jemu
Seolah menatap wajah tenang
Bonda tersayang di sisiku


Angin, ombak, pantai
Ciptaan terindah
Buat manusia berfikir
Mentafsir kejadian alam
Mengait dengan Tuhan

Angin, ombak, pantai
Kesatuan sinergi
Membentuk keindahan
Mencipta ketenangan
Membalas kasih sayang

Kasih bonda
Terungkai di sebalik
Angin, ombak, pantai
Kasih bonda
Pantas membelai
Menenang serta menghidup
Usaha si anak mengenal dunia
Bertatih di penjuru kejora
Berusaha memahat
Kasih bonda kekal terpahat di qalbu

Tanggal 5 Ogos 1961, lahirnya seorang puteri diberi nama Mek Nab bt Ibrahim. Puteri bongsu dalam keluarga ini membesar sebagaimana kanak-kanak lain. Hidup di kampung yang serba sederhana mematangkan kanak-kanak ini. Dia hanya hamba ALLAH yang biasa tetapi punya luar biasa yang indah di mata anak-anaknya. Jika ayah superhero, dialah heroin kami.

Akhirnya dia mendirikan rumahtangga tanggal 24 Februari 1990. Puteri bongsu dalam keluarga akhirnya punya keluarga sendiri. Tahun tersebut juga dia dikurniakan seorang puteri sulung tanggal 30 November 1990. Dialah mama penulis. Insan hebat yang banyak mencorak kehidupan penulis. Marahnya, rajuknya, sayangnya, bicaranya, nasihatnya semua terangkum dalam satu kata, "Mama, sangat hebat. Al-Hamdulillah ALLAH anugerahkanku seorang ibu yang sangat penyayang. Bukan hanya penyayang, tetapi bijak dalam semua perkara."

Kemahiran memasak & menjahit menjadikan dia heroin kami yang sangat sempurna. Bijak mengendali kami lima beradik yang punya bermacam macam karenah. Bijak menukar suasana suram menjadi ceria. Mendidik kami bersama didikan ayah cukup memberi kesan mendalam kepada penulis. Al-Hamdulillah terima kasih Ya ALLAH kerana telah mengurniakanku seorang ibu yang sangat baik. Bertanggungjawab terhadap anak-anaknya.Tiada kata mampu penulis ungkapkan tentang betapa baiknya mama tersayangnya ini. Satu-satunya ibu yang menyembuh dukanya, mengelap lukanya, memeluk saat dia kesunyian sendirian, mencurah kasih dan kata nasihat saat dia dahaga kasih seorang ibu. 

Mama ucapan tulus dari qalbu puteri sulungmu, "Selamat hari lahir mama. Moga kebahahagiaan dunia akhirat sentiasa menghiasi kehidupan mama. Semoga ALLAH memakbulkan segala impian & permintaan mama. Semoga rahmat kasih sayang ALLAH sentiasa memayungi kehidupan mam. Kak yong sayang mama kerana ALLAH. Mama is the best mum that i have."

My mum and Chik

My mum & Mimi

My mum & my dadNo comments:

Post a Comment